Böjte Csaba, Lukács András és Szarka László kapta idén az ombudsmanok díját

Ünnepélyes keretek között adta át Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa a 2017. évi Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökének, Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének és Szarka László történésznek, MTA BTK Történettudományi Intézet kutatójának.

Az ombudsmanok által 2007-ben alapított díj kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozható azon személynek, aki az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, vagy jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez.

Lukács András érdemeit méltatva, a biztos kiemelte, hogy munkássága elválaszthatatlan az általa (is) alapított és lassan egy emberöltő óta vezetett Levegő Munkacsoporttól, így közvetve minden munkatársa is részese a mostani elismerésnek. Lukács András csapatmunka részese és irányítója, mégis elsősorban ő jeleníti meg a Levegő Munkacsoportot, hazánk egyik legnagyobb hagyományú és legmegbecsültebb környezetvédelmi civil szervezetét.

Hírfigyelő