Továbbra is titkolják a városligeti közvélemény-kutatást

Még egy országgyűlési képviselőnek se hajlandó kiadni a kormány a Városliget Zrt. megbízásából készült közvélemény-kutatási jelentést – tudta meg a Levegő Munkacsoport.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, Sallai R. Benedek 2016 decemberében fordult Orbán Viktorhoz a következő kérdéssel, hivatkozva független civil szervezetek által megrendelt két közvélemény-kutatás eredményeire: „Milyen oka van azt gondolni, hogy a budapestiek szeretnék a Liget Budapest Projekt megvalósítását — vagy a lakosság több mint kétharmados ellenkezése Önnek semmit sem számít?” A kérdésre Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki szerint a hivatkozott közvélemény-kutatások „félrevezető, a válaszadót befolyásolni kívánó irányított kérdésfeltevéssel” történtek. Ennek nyomán azonban Levegő Munkacsoport szakértője megvizsgálta a hivatkozott kérdésfeltevéseket, és azt találta, hogy azok megfelelnek a közvélemény-kutatási szakma szabályainak.

Rétvári Bence egyúttal a képviselő figyelmébe ajánlotta „az Ipsos Zrt. által idén tavasszal készített …, az eddig legrészletesebb közvéleménykutatást, mely a budapestiek és a Városliget használóit kérdezte meg a park átfogó megújítását szolgáló Liget Projektről.” Az államtitkár egy linket is megadott, ahol szerinte tájékozódni lehet a kutatásról. A megadott linken azonban csak egy sajtóközleményt lehet olvasni, így Sallai R. Benedek külön levélben kérte az államtitkárt, hogy juttassa el hozzá magát a kutatási jelentést. Rétvári Bence azonban válaszul csak az említett linken egyébként is elérhető sajtóközleményt juttatta el a képviselőnek.

„Nincs szükség arra, hogy bárki tovább erőltesse a Rétvári Bence államtitkár által hivatkozott, a Városliget Zrt. által megrendelt közvélemény-kutatási jelentés nyilvánosságra hozatalát. Az eddigi levelezésekből ugyanis egyértelmű, hogy ennek a felmérésnek az eredményei is azt mutatják, hogy a budapestiek többsége elutasítja a Liget beépítését. Ha nem így lenne, a kormány nem titkolná a kutatási jelentést” – állapította meg Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A Sallai R. Benedek és Rétvári Bence közötti legutóbbi levélváltás nem került fel az országgyűlés honlapjára, de a Levegő Munkacsoport megszerezte azokat, és a kérést és a választ is feltette a saját honlapjára.

Hírfigyelő