Konstruktív javaslat a civilek átláthatóságának javítására

A parlamenti képviselőkhöz fordult a Levegő Munkacsoport, amelyben konstruktív javaslatot mutatnak be a civil szervezetek átláthatóságának a kormány által kívánt javítására. Arra kérik a képviselőket, hogy a jelen formájában az országgyűlés előtt lévő törvényjavaslatot ne szavazzák meg.

A civil szervezetek átláthatóságát a jelenlegi jogszabályok is biztosítják. Ha azonban a kormány azt szeretné, hogy a civil szervezetek külön tüntessék fel, összesen mennyi támogatást kapnak külföldről, akkor elegendő néhány szóval kiegészíteni a vonatkozó kormányrendeletet.

A Levegő Munkacsoport azt javasolja, hogy a számviteli törvény szerinti beszámoló-készítési kötelezettséget szabályozó rendeletbe illesszék a „külföldről származó támogatások” sort. A kormány által javasolt törvénymódosítással szemben ez nem kivételezne senkivel, hanem minden szervezetre vonatkozna, és egyértelművé tenné nemcsak a szervezet külföldről származó bevételének mértékét az adott évben, hanem az évek során bekövetkezett változásokat is.

A most az országgyűlést előtt lévő tervezettel olyan szervezeteket bélyegeznének meg a „külföldről támogatott szervezet” kifejezéssel, amelyek Magyarországon működnek, a magyar emberek egészségének, környezetének, szociális helyzetének, életkörülményeinek javításán, alapvető jogaik biztosításán fáradoznak. Ráadásul amit tesznek, annak elvégzése valójában az állam és az önkormányzatok feladata volna. Például számos olyan környezetvédő, természetvédő civil szervezet is a törvény hatálya alá kerülne, amely évtizedek óta dolgozik Magyarország környezeti állapotának és a magyar emberek egészségének javítása érdekében, és ezt – sok, egyéb területen tevékenykedő civil szervezethez hasonlóan – következetesen pártpolitikától függetlenül teszi.

Mindezért a Levegő Munkacsoport azt kéri az országgyűlési képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a civil szervezetek megalázását célzó jelenlegi törvényjavaslatot.

Hírfigyelő