Támad a természet?

Az utóbbi hetek rendkívül csapadékos időjárása csökkentette ugyan az allergiát okozó pollenek számát a levegőben, de kedvez a gyomnövények, köztük a legveszélyesebbnek tartott parlagfű növekedésének. Évről évre egyre többen küzdünk allergiával.

Miért fordul ellenünk a természet? Pollenek mindig is voltak a levegőben! Most mégis sokkal több ember válik allergiássá, asztmássá, mint korábban, és számuk rohamosan nő. Az emberi tevékenységből (közlekedés, ipar, energiatermelés stb.) rendkívül sok olyan anyag kerül a levegőbe, amelyek korábban vagy egyáltalán nem voltak jelen, vagy csak a jelenleginél jóval kisebb mennyiségben. Ezek a szennyező anyagok rátapadnak az egyébként ártalmatlan pollenek felületére, így azok tulajdonságai módosulnak és immunrendszerünket megzavarva allergiás tüneteket alakítanak ki szervezetünkben. Hiba lenne azt gondolnunk, hogy az allergiát okozó növények kiirtásával a probléma megoldódik. Ezt a folyamatot csak a légszennyezés és különösen a gépjármű-közlekedésből származó káros anyagok nagymértékű csökkentésével lehet visszafordítani.


A budapesti levegőből vett pollenen a mikroszkóp alatt jól láthatók a szennyeződések (forrás: Országos Környezet-egészségügyi Intézet)

Ezért is folytatja a „Hagyd otthon az autódat – tedd tisztábbá Budapest levegőjét!” szlogennel még február elején indított kampányát a Levegő Munkacsoport.
Évtizedek óta bizonyított, hogy a gépjármű-közlekedésből származó, finom eloszlású korom, amely főként a dízelmotorokból származik, jelentősen fokozza a virágpor allergiát kiváltó hatását. A közlekedési eredetű kén-dioxid, a nitrogén-oxidok és az ózon bizonyítottan gyengíti az immunrendszert, marja a nyálkahártyát, így a veszélyessé vált pollenek sokkal könnyebben jutnak a szervezetünkbe. A civil szervezet munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy a megoldást a közúti forgalom jelentős csökkentése hozhatja. Becslésük alapján Budapesten százezer személygépkocsival kellene csökkenteni a napi forgalomban résztvevők számát ahhoz, hogy járulékos hatásként az allergiás tünetegyüttesben szenvedők száma is érdemben csökkenhessen. A gépjárművek számának mérséklése kedvezően hatna a városi zajszintre és jelentősen csökkentené a stresszterheltséget, melyek együttesen szintén hozzájárulnak az allergia kialakulásához.

A Levegő Munkacsoport „Hagyd otthon az autódat – kampány a fenntartható közlekedésért” kampánya a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Hírfigyelő